
Înregistrare mărci OSIM
Înregistrarea unei mărci la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci) este un pas important pentru protejarea identității afacerii tale. Dacă ai un brand pe care vrei să îl protejezi, e bine să știi care sunt pașii procedurali și la ce să te aștepți. Procesul poate părea complex, dar dacă urmezi instrucțiunile pas cu pas, vei vedea că este mai ușor decât pare. În acest articol, îți explicăm cum se desfășoară procedura de înregistrare, cât durează, cât costă și care sunt cele mai importante etape.
Pasul 1: Documentarea și verificarea prealabilă
Înainte să depui cererea, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este o cercetare amănunțită. Solicită o verificare prealabilă pentru a te asigura că marca pe care vrei să o înregistrezi nu este deja folosită de altcineva. O simplă verificare te poate scuti de probleme mai târziu. Poți să ne soliciți să facem o astfel de verificare pentru tine înainte să înregistrezi marca la OSIM, iar dacă alegi să colaborezi cu noi în vederea înregistrării, vom verifica gratuit ca marca pe care vrei să o înregistrezi să nu fie deja înregistrată de altcineva.
Tot ce ai nevoie pentru a putea iniția procedura de înregistrare a mărcii la OSIM sunt următoarele:
- Denumirea și/sau logo-ul mărcii (într-un format comun precum jpg, png sau gif).
- Lista produselor și/sau serviciilor pentru care vrei să înregistrezi marca (dacă nu știi care este descrierea precisă sau Clasa NISA potrivită poți utiliza resursele noastre gratuite de pe această platformă sau ne poți contacta și te vom ajuta).
- Datele de identificare ale solicitantului (persoană fizică sau juridică – nu există nicio diferența de costuri sau de protecție).
Pasul 2: Cât costă? Care sunt taxele pentru înregistrarea unei mărci la OSIM?
Taxele OSIM sunt diferite în funcție de tipul mărcii și de numărul claselor de protecție după cum urmează:
995 lei – denumire (marcă verbală – deși se numește verbală, nu fii indus în eroare, aceasta protejează cuvintele, nu este doar o marca sonoră; ulterior în activitatea propriu-zisă poți utiliza marca cu orice stilizare a cuvintelor sau cu orice logo dorești)
1144 lei – marca figurativă alb-negru care conține cuvinte (denumire + logo alb-negru – înregistrarea în această formă îți permite să utilizezi marca în mai multe variații de culoare cât timp nu modifici nimic la formatul mărcii, doar culoarea)
1890 lei – marca figurativă color care conține cuvinte (denumire + logo color – va trebui să utilizezi marca exact cu aceleași culori cu care a fost înregistrată)
Toate taxele de mai sus sunt valabile pentru o singură clasă de protecție Nisa.
Pentru fiecare clasă suplimentară, OSIM percepe o taxă de 249 lei pentru fiecare clasa suplimentară începând cu a două.
După ce ai stabilit ce tip de marcă ai și pentru câte clase de protecție soliciți protecție poți achita taxele în contul OSIM sau la casieria OSIM.
Te putem ajuta sa obții o rambursare de 75% din cuantumul taxelor prin intermediul programului SME FUNDS 2025 – mai multe detalii aici.
Pasul 3: Depunerea cererii la OSIM
Depunerea online este de departe cea mai simplă și rapidă metodă. După depunerea cererii, vei primi un număr de depozit care îți permite să urmărești evoluția acesteia pe parcursul întregului proces accesând registrul de mărci care se actualizează în timp real (imediat ce va fi emis un aviz de refuz sau dacă vei întâmpina o opoziție, starea juridică a mărcii se va schimba).
Pasul 4: Examinarea formală
După depunerea cererii, OSIM va efectua o examinare formală pentru a se asigura că documentele sunt complete și că ai plătit taxele necesare. Această este o verificare de rutină, care durează, de regulă, câteva zile.
Pasul 5: Examinarea de fond (5-6 luni)
După examinarea formală, OSIM va trece la examinarea de fond a mărcii tale. Această etapă este esențială, deoarece se verifică dacă marca îndeplinește toate condițiile legale pentru a fi înregistrată. Examinarea de fond durează în jur de 5-6 luni și include verificări detaliate pentru a determina dacă marca este distinctivă, nu este descriptivă pentru produsele sau serviciile pentru care a fost solicitată sau pentru domeniul de activitate, dacă nu induce în eroare, dacă nu e contrară bunelor moravuri sau dacă nu conține embleme, drapeluri sau alte însemne oficiale. Dacă marca ta trece de această etapă, cererea va fi admisă la înregistrare.
Pasul 6: Admiterea la înregistrare și perioada de opoziții (2 luni)
După ce cererea ta a fost aprobată în urmă examinării de fond, decizia de admitere a mărcii va fi publicată în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială (BOPI). Publicarea marchează începutul perioadei de opoziție. Aceasta este o etapă foarte importantă, pentru că timp de două luni, terțele părți au posibilitatea de a depune opoziții împotriva înregistrării mărcii tale, dacă consideră că aceasta le-ar putea afecta drepturile.
Dacă nu sunt formulate opoziții, procedura continuă.
Pasul 7: Decizia de înregistrare și eliberarea certificatului (1-3 luni)
Dacă nu au fost depuse opoziții sau dacă acestea au fost soluționate în favoarea ta, OSIM va emite decizia de înregistrare a mărcii și vei primi o notificare pentru a achita taxa pentru eliberarea certificatului de înregistrare (ATENȚIE: vei avea un termen de 30 de zile să achiți taxa de certificat – 249 lei – în caz contrar, marca va fi radiată integral). După ce este achitată taxa, certificatul de înregistrare va fi emis și comunicat de OSIM către tine sau către reprezentantul tău (dacă alegi să colaborezi cu un mandatar). Certificatul este documentul care confirmă protecția legală a mărcii tale și dreptul tău exclusiv de a o folosi pe piață și de a le interzicere terților să utilizeze aceeași marca (în anumite cazuri, dacă certificatul întârzie, poți folosi un extras din registrul mărcilor pentru a dovedi chiar și în față instanței de judecată că marca ta este înregistrată).
Cât durează tot procesul?
În total, procedura de înregistrare a mărcii la OSIM poate dura între 9 luni și un an, în funcție de complexitatea cazului și de opozițiile primite. Este un proces care necesită răbdare, dar asigură protecția și exclusivitatea brandului tău. Nu te îngrijora, marca ta va fi protejată provizoriu încă de la data de depozit a cererii (cererea este protejată provizoriu și pot fi trimise notificări, formulate opoziții sau introduse acțiuni în instanță fără niciun impediment – protecția va fi consolidată după ce este emis certificatul).
Înregistrarea unei mărci la OSIM este un pas esențial pentru protejarea afacerii tale. Urmând pașii descriși mai sus și pregătindu-te corespunzător, procesul poate decurge fără probleme. Nu uita să soliciți efectuarea unei verificări prealabile și să stabilești precis obiectul protecției prin intermediul produselor și serviciilor pe care le incluzi în Clasele Nisa. O marcă înregistrată poate fi cel mai valoros activ al afacerii tale.