Motive pentru care marca ta poate fi refuzată la înregistrare

Înregistrarea unei mărci este un pas important pentru orice afacere care vrea să își protejeze identitatea, investițiile în publicitate și marketing și vrea să se diferențieze în piață. 

Cei care au avut deja experiența unor înregistrări de marcă știu că refuzul este ceva ce se întâmplă destul de des, iar motivele pot fi diverse. 

Refuzul la înregistrare echivalează cu pierderea cheltuielilor și uneori și ale altor investiții în marcă. Știm că sună înspăimântător dar hai să vedem împreună care sunt cele mai comune motive de refuz și cum poți să te asiguri că marca ta trece cu brio prin procedura de înregistrare.

1. Marca este prea descriptivă sau generică:

Unul dintre cele mai frecvente motive de refuz este că marca ta descrie prea precis produsul sau serviciul pe care îl oferi sau o anumită caracteristică a acestuia. Spre exemplu, dacă ai o cofetărie și vrei să înregistrezi marca „Prăjituri delicioase”, șansele de refuz sunt mari pentru că termenii sunt considerați generici și nu diferențiază afacerea ta de altele. În loc să folosești descrieri, încearcă să fii creativ și să alegi un nume care să fie unic și să transmită personalitatea brandului tău.

2. Marca este similară cu altă marca deja înregistrată:

Un alt motiv pentru care o cerere de marcă poate fi respinsă este similaritatea cu o marcă deja existentă. Aici intră în joc verificarea prealabilă – un pas crucial pe care nu vrei să-l omiți (ne poți solicita prin intermediul formularului de contact să verificăm dacă marca pe care dorești să o înregistrezi este deja înregistrată de altcineva). Caută și în piață și asigură-te că marca ta nu seamănă prea mult cu altele din aceeași categorie, sector sau industrie. Câteva minute de verificare pot salva săptămâni sau chiar luni de conflicte sau litigii. Acest motiv de refuz este aplicabil doar dacă titularul mărcii anterioare formulează opoziție – OSIM sau EUIPO nu îți vor respinge marca în procedura de examinare pentru că seamănă cu o altă marca. 

3. Folosirea simbolurilor protejate sau a elementelor oficiale:

Dacă marca ta include simboluri oficiale, precum drapeluri naționale, steme, embleme de stat sau alte simboluri de acest gen, sunt șanse mari că cererea să fie respinsă. Aceste elemente sunt de cele mai multe ori protejate prin lege și nu pot fi folosite în scopuri comerciale, deoarece ar putea sugera o legătură nejustificată cu entități oficiale sau guvernamentale. Pentru a evita refuzul, păstrează designul și simbolistica simplă, originală și evită folosirea oricăror elemente care ar putea intra sub incidența acestor reglementări.

4. Limbaj ofensator sau nepotrivit:

Mărcile care conțin limbaj vulgar, obscen sau care pot ofensa un anumit grup de persoane sunt, de asemenea, respinse de oficiile de înregistrare. Chiar dacă un mesaj puternic sau controversat poate atrage atenția, acesta poate lucra împotriva ta în procesul de înregistrare. Alege să fii ingenios în timp ce marca ta respectă bunele moravuri.

5. Marca induce în eroare consumatorii:

Dacă marca ta sugerează că produsul are caracteristici pe care de fapt nu le are (de exemplu, nume care includ cuvinte precum „eco”, „bio” sau „premium” fără ca produsul să corespundă acestor descrieri), cererea ta poate fi refuzată pe motiv de inducere în eroare. Asigură-te că marca ta reflectă în mod autentic ceea ce oferi. De asemenea, acest motiv este aplicabil și dacă consumatorii ar putea fi induși în eroare că produsele sau serviciile au un anumit ingredient fără ca în realitate să îl aibă sau că provine dintr-o anumită zonă geografică fără ca să provină din acea zona.

6. Lipsa caracterului distinctiv:

Mărcile care sunt cel mai ușor de înregistrat sunt cele care au caracter distinctiv, adică ceva care să le facă ușor de recunoscut și de diferențiat față de altele. Cele mai distinctive mărci sunt cele care nu trădează cu nimic activitatea desfășurată și sunt compuse din combinații de cuvinte inedite sau chiar cuvinte inventate care nu există în niciun dicționar – știm că poate fi o provocare să găsești o astfel de marcă, însă dacă folosești cuvinte existente încearcă să te asiguri că nu sunt lipsite de distinctivitate pentru domeniul tău de activitate. Dacă marca ta este considerată prea comună sau banală, aceasta poate fi respinsă. Încearcă să creezi un nume sau un logo care să atragă atenția și să rămână în mintea consumatorilor.

Cum să te pregătești pentru a minimiza șansele de a întâmpina un refuz:

Verifică concurența:

Solicită o verificare prealabilă înainte să depui cererea și asigură-te că alegerea ta este unică.

Fii creativ:

Alege o denumire care nu doar că te reprezintă, dar care și se diferențiază clar de ceea ce există deja pe piață. Nu trebuie doar să te diferențiezi de alte mărci, asigură-te că marca ta nu conține termeni generici pentru domeniul tău de activitate.

Consultă un specialist:

Un avocat specializat în proprietatea intelectuală sau un consilier în proprietate industrială te poate ghida și poate identifica potențiale impedimente înainte de a depune cererea (de cele mai multe ori, această consultanță prealabilă este gratuită, iar colaborarea cu un specialist se poate dovedi mai ieftină decât dacă ai încerca să înregistrezi marca pe cont propriu).

Testează:

În cazul în care bugetul nu îți permite nicio cheltuială suplimentară cu un specialist, încearcă să arăți marca ta unor prieteni sau unor persoane apropiate și vezi cum o percep. Poți evita din timp surprizele neplăcute. Asigură-te că persoanele care îți văd marca sunt de încredere și nu vor încerca să o înregistreze înaintea ta.

Procesul de înregistrare a unei mărci nu este întotdeauna simplu, dar cu puțină pregătire și atenție la detalii, poți evita majoritatea motivelor comune de refuz. Ține cont de sfaturile de mai sus și dă-ți voie să explorezi creativitatea pentru a alege o marcă care nu doar că va fi acceptată, dar care te va ajută să îți construiești cu succes brandul.